05 juni / Theesommelier Claudine Timmerman uit Ronse verraste ons met een unieke Tie Guan Yin uit de streek van de stad Anxi, gelegen in de Chinese provincie Fujian. Bijzonder is dat deze gerolde oolong medium geoxideerd is en na het roosteren werd bewaard in een mandarijntje afkomstig uit de naburige provincie Guangdong.
De thee werd geoogst en geproduceerd in 2011.
š
De droge blaadjes en het mandarijntje geuren naar gedroogde vijgen en gedroogde manadarijn schil.
š
Na lang experimenteren blijkt het zetten van de thee met een gaiwan (gong fu cha) het beste resultaat te geven. Voor de eerste infusie heeft het water een temperatuur van 95Ā°C, daarna als de blaadjes āwakkerā zijn blijkt 90Ā°C voldoende. Claudine hanteert een trektijd van zoān 30 seconden.
š
De cognackleurige infusie oogt mooi en geurt naar chocolade en hazelnoot. De smaaktonen van sigaar, houtskool en haardvuur maken de thee helemaal af. Het natte blad geurt naar pruimtabak.
š
Een verrassend lekkere thee, in contrast met de bloemige, licht geoxideerde Tie Guan Yin die we kennen uit Fijian.
Comments